INTERNATIONAL FOTOFESTIVAL
Fyn, oktober 2012

Museet for Fotokunst i Odense er initiativtager til FotoTriennale.dk, der i dag er en af Skandinaviens førende internationale fotofestivaler. Programmet består af udstillinger, portfolio reviews, foredrag, et open portfolio event, et filmprogram og meget mere.

FotoTriennale.dk er en del af det internationale samarbejde Festival of Light, der involverer 23 fotofestivaler fra mere end 20 lande rundt omkring i verden, og den internationale sammenslutning af europæiske fotofestivaler Photo Festival Union.

Siden triennalens begyndelse i 2000 har udstillingerne hver gang været knyttet til et fælles tema, som har lagt en fælles tone an for de mange udstillingssteder og givet grobund for refleksion og debat af aktuelle emner. I 2000 blev festivalens indhold bestemt af temaet "Langsomhed". Hektisk moderne levestil blev konfronteret/kontrasteret med andre måder at leve på. I 2003 var temaet "Gruppen - sådan set..." De forskellige udstillinger kastede lys over konflikten mellem individ og gruppe. Temaet i 2006 var "Mad", og udstillingerne bevægede sig hele vejen rundt om emnet: Fra produktion af fødevarer over tilberedelse og konsum til resultatet i form af overvægtige eller anoreksiramte børn og voksne - for ikke at tale om kalligrafiske udgaver af det, der kommer ud i den anden ende. I 2009 var temaet "Landskab". 30 fotografer og 12 udstillingssteder præsenterede landskabsfotografi på mange forskellige måder: Bylandskabet, industrilandskabet, som landbrugsland, uberørt natur, ødelagt natur, geologisk fænomen og meget mere. Triennalen bidrog hermed til den vigtige diskussion om, hvad vores hverdag gør ved den omgivende natur, og hvad det igen gør ved os.

Mange ting har ændret sig, siden triennalen så dagens lys. Fra i 2000 at hedde Odense Foto Triennale og have udstillinger flere steder i Danmark, blev området i 2003 indsnævret til alene at dække udstillinger på Fyn under navnet Odense Foto Triennale - Fyns Festival for Fotografi. I 2006 talte festivalen 35 udstillinger fra både Danmark, Sverige, England, Rusland, Østrig, Tyskland, Finland, USA, Australien, Mexico og Brasilien. Samme år lykkedes det at knytte en festivalpris til triennalen: Gregers Nielsen Prisen, der i 2009 blev omdøbt til FotoTriennale.dk Prisen. Dette skete som et resultat af, at festivalens navn i 2009 blev ændret til det mere mundrette, genkendelige og internationale navn FotoTriennale.dk, som også henviser til festivalens domænenavn på internettet.